BG EN

Основателят

image/jpegГийом Гулиелми (1903-1989) е не само един от най-великите представители на коафьорското изкуство на 20ти век, но и много талантлив скулптор, авангардист, меценат. За да има възможност да се съхрани неговото творчество за бъдещите поколения, през 1982г. бе създадена фондацията "Гийом", разположена в Дома на нациите. Тук посетителите могат да се насладят на великолепните бронзови скулптори, създадени от Гийом, а също така и на негови интерпретации на творбите на известни майстори.
image/jpeg
Прическите на Гийом формират цяла епоха в коафьорското изкуство. Те са отражение на неуловимите настроения в модата и стила. През 1936г той създава прическата "Паж". През 1947г. участва в разработването на създадения от Кристиан Диор "New look". 1949г излиза линията "Syncopee" където намира отражение уникалното съчетание на къси и дълги коси и хармонията в цветовете. С новата линия "F" се появява - геометричната прическа, която вдъхновява много стилисти. Впоследствие Гиойом взима участие в създаването на повечето Haute couture collections.
През 1963г той лансира "Lionessе" а през 1972г. "Vivante". След година той закрива своя салон, понеже иска да се отдаде на скулптурата и на писателска дейност .

Гийом открива много таланти, оказва им подкрепа и им помага да намерят себе си. Според него:"Бъдещето принадлежи на младото поколение".

Като подтвърждение на тези думи от 1993г насам фондът "Гийом" заедно с "Интеркоафюр - Мондиал" присъждат всяка година престижна премия, поощряваща представители на младото поколение членове на Организацията.

Addresses:

FONDATION GUILLAUME

c/o Intercoiffure Mondial

1 1 bis, rue Jean Goujon

F-75008 Paris

Phone: (01) 43 59 05 15 Fax: (01) 45 61 17 90


Гийом Гулиелми се е ражда в Корсика, също като Наполеон. След като получава образование със специалност чертожник, той усеща непреодолимо влечение към света на коафьорското изкуство и много бързо придобива необходимата подготовка. През 1928г. той печели редица шампионати в Париж и бива поканен на работа в знаменития салон на Рене Рамбад.
През 1932г. под покровителството на Елизабет Арден открива собствен салон в САЩ.
През 1936г. Гийом отваря врати и салонът му на авеню "Матиньон", който става място за срещи на най-красивите и известни жени в Париж.

image/jpeg


Още в самото начало на своята творческа дейност Гийом работи в области привидно далечни от коафьорското изкуство. Неговата първа скулптура "Ангел" е изработена през 1932г.
Жан Костеа, с който се срещат през 1940г става негов близък приятел, както и много други дейци на изкуството: художникът Христиан Берард и Груау, писателят Луис Дьо Вилморин, танцьорът Ивет Шавире, модистът Кристиан Диор.
Тъй като Гийом е бил много талантлив скулптор той въплащавал творческите си замисли първо в глинените си скулптури и работел до достигането на истинска хармония и съвършенство на линията, чак след това той започвал работа със своите клиенти - знаменитости от театъра и киното.

Тази премия се присъжда на млади таланти от петте континента, подбрани в съответствие с техния профил. Заедно с най-значителните събития в живота на "Интеркоафюр" фондът предоставя на младите възможност да покажат своите способности. Победителят в тези конкурси получва репродукция на скулптура на Гийом, диплома и парична награда, тържествено връчвана от почетния президент на Организацията, в настоящия момент Морис Франк и от президента на фонда "Гийом" - Сеичи Тазава.

FONDATION GUILLAUME

c/o Coiffina AG

Baulerwisenstrasse 3

CH-8152 Zurich-Glattbrugg

Phone (01) 81 1 00 01 Fax: (01) 811 00 08